Pihenni: a Székely Fészek egy nyugodt környezetben fekvő vendégház. A passzív és aktív pihenésre vágyók itt egyaránt megtalálhatják a kikapcsolódás lehetőségeit, melyekből az alábbiakban leírunk néhányat.

Séták: a könnyű sétákra vágyók, Bernecebaráti belterületén felfedezhetik a falu látványosságait. Összesen 2-3 km megtételével látható az erődtemplom, a Szokolyi kastély, a trianoni-, a világháborús- és az 1956-os emlékmű, a Róth kastély és téglamúzeum, a palóc tájház.

Játszótér: az iskolaudvarban hátul modern, bekamerázott, EU-s játszótér van. Benne hintákat, csúszdát, mászókát, homokozót, kötélpályát találni többek között. A játszótérre bárki és bármikor bemehet!

Gyalogtúrák: mivel a Székely-fészek közvetlenül a Börzsöny lábánál van ezért ideális szálláshely a bakancsos túrázóknak. Csodálatos kirándulásokat lehet tenni a környező alacsonyabb hegyekben, de a felkészültebbek komoly túrákat szervezhetnek Drégely várhoz, vagy a magas Börzsöny csúcsaira: Csóványosra (938 m), Tátralátóra (913 m), vagy Nagy-Hideg hegyre(868 m). Térképet ne hozzon, mert nálunk megveheti!

Kerékpározás: a Székely-fészek környezetében két gyönyörű völgy húzódik. Mindkettő egy kisebb hágóra vezet fel. A bernecei és a kemencei völgy.
A bernecei völgy a faluban futó Nagy-völgyi-patakot követve vezet fel kb. 450 m magasságba Pénzásásra. Ez az út nem aszfaltozott, vadregényes, több forrás és pihenő szegélyezi, kevésbé kiépített. Az út magasabban fekvő része aszfalt burkolatú. Az útról könnyen meg lehet közelíteni a Drégely várat, ahonnan lélegzetelállító panoráma tárul elénk. Utunk során szinte minden esetben vadakba ütközünk. Félni tőlük nem kell!
A kemencei völgyön átvezető aszfaltút szintén egy patakot, a Kemence patakot követi. A kemence völgy, falu felőli része kiépített. Az út szintén források és pihenők között vezet egészen Závoz tetőre, ahol a parkolóból nagyszerű a kilátás Diósjenő felé! Ha valaki ide felteker, akkor egy kb. 25 km-es lejtőn juthat vissza a Székely-fészekbe.

Szarvasbőgés és vadles: mivel a börzsöny hegység vadakban gazdag, ezért a szürkületi órákban az erdőben található vadlesekre ülve szinte biztosan láthatunk vadakat! Az oda és vissza út során mindenképpen csoportban közlekedjenek és lámpákat használjanak, mivel vadászterületen fognak sétálni. Érdemes a vadles előtt a vadásztársasággal egyeztetni. A szarvasbőgést, a bőgés időszakában sokszor már a falu határában is hallani, de ha beljebb megyünk az erdőbe,  akkor biztos az eredmény.

Strand: a szomszédos Kemence településen, 6-7 km távolságban, a völgyben található egy erdei srtand, büfével és gyermek medencével. http://www.kemence.hu/?q=node/37

Well-ness és kalandpark: a közeli Bánk településen (25 km) található egy kalandpark, a Bánki-tó mellett. Ugyanitt a well-ness hotelben kényelmesen fürdőzhetünk. http://www.bank-falu.hu/

Erdei vasút: A környéken 2 erdei kisvasút található. Az egyik Kemence belterületéről indul https://www.kisvasut.hu/kemence  és a Fekete-völgy panzióig megy. Ez a vasút mintegy 4 km-t tesz meg az erdőben, részben a Kemence-patak mentén. A másik, sokkal hosszabb nyomvonalú kisvasút, Nagybörzsöny településről indul https://kisvasut.hu/nagyborzsony és a Börzsöny szívébe lehet eljutni vele egy igencsak kalandos, 8 km hosszú útvonalon! A vonal végén 300 m sétával elérjük a nagyirtáspusztai szállodát-éttermet, ahol színvonalas körülmények között élvezhetjük a Börzsöny értékeit. A kisvasút tovább is közlekedik és átszállással Szob városába juthatunk el, további 7 km megtételével. https://www.kisvasut.hu/szob

Horgászás: ha valaki ennek a csendes sportnak a szerelmese, akkor a környéken kiváló horgászvizeket találhat. Az Ipoly folyó, nagybörzsönyi-, perőcsényi-, tereskei-, diósjenői- és a vámosmikolai horgásztavak. Itt békés és ragadozó halakat egyaránt lehet fogni. Igazolvány minden esetben szükséges! http://nagyborzsonyito.hu/ http://www.teresketo.hu/ https://diosjenoi-horgaszto.com/

Vízitúra az Ipolyon: a Székely-fészek vendégháztól az Ipoly folyó mintegy 7 km távolságban található legközelebb. A folyó igazán vadregényes, annak összes szépségeivel és veszélyeivel együtt! A folyón egyénileg és szervezett formában is lehet túrázni.

 http://viziturapont.hu/cikk/a-vadregenyes-ipoly-folyo

Vallás: A faluban lévő templomban, minden vasárnap délelőtt, 9 órai kezdettel, római katolikus Szentmisét tartanak. A Szentmise szombaton, az önkormányzattal szemben lévő plébánián, 17 órakor kezdődik. Hétköznapokon változó időpontban vannak Szentmisék.

Vásárlás: A településen két vegyesbolt tart nyitva. Az alapvető élelmiszerek és áruk mindkét helyen elérhetőek! Ha valaki nagyobb bevásárlásra szánja el magát, akkor a határ túloldalán, kb. 6 km távolságban lévő Sahy (Ipolyság) városban megteheti, akár vasárnap is!

https://www.otvaracie-hodiny.sk/product/billa-sahy-namestie-belu-bartoka-4976/

https://www.otvaracie-hodiny.sk/product/lidl-sahy-4748/